Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pokud si vzpomínám, tak zprávo o Gagarinově letu byla vydána, až když byl bezpečně na zemi.

0 0
možnosti

Jo jo, jsou to vzpominky pane Kotku, ta pisnicka venovana Gagarinovi, nebyla Bromova prvni k oslave sovetke techniky. Asi dva roky predti vypalili v SSSR raketu ktera dopadla na povrch mesice, Brom k tomu zpival:

"Nekdo ma hvezdy na praporu, my mame prapor na hvezdach". Nelze zapomenout co kolem toho bylo slavy, v tovarne kde jsem tehdy pracoval jsme museli zastavit praci a poslouchat zavodni rozhlas jenz prenasel primou reportaz Cs. rozhlasu Gagarinova letu. Vsechny noviny mely na prvnich strankach palcove titu;ky: "prvni clovek na mesici bude sovetsky clovek"!

Zatimco skodoliby lid obecny si z Rusu utahoval a vymyslel fory, jako treba tento, jeste z roku 1957: "Vis z ceho byla ta ruska raketa? Z nemeckyho mozku, ceskyho uranu a ruskyho psa" Mimochodem ten pes plemene Lajka, se jmenoval Limoncik a spousta lidi takto pojmenovala tehdy stenata. Veru Gagarin zahynul stejne jako Limoncik, oba shoreli v troskach rakety nebo letadla.

2 0
možnosti
Foto

Některé nadčasové hity vznikly téměř za pár minut. Díky za článek:-)

1 0
možnosti
Foto

Údajně předcházelo několik neúspěšných pokusů, při nichž účastníci zahynuli. Je-li to pravda nebo ne, nevím.

2 0
možnosti
Foto

Ta technika ze zkoušela s lidmi na Zemi a nebylo to bez obětí. Kabiny se testovaly bez lidí ve Vesmíru. Ale prozatím to nevypadá, že by před Gagarinem letěl do Vesmíru jiný člověk a zahynul.

0 0
možnosti
Foto

Byl jsem student 1. ročníku průmyslovky pro mechanizaci stavebnictví. Ze školního rozhlasu nám pustili zprávu ČTK a večer v TV už i písničku.

0 0
možnosti

Dobré připomenutí jak písničky tak jednoho z mezníků v kosmonautice.

A ano, "koule" mít nepochybně musel, bylo to hodně nebezpečné.R^

2 0
možnosti

V té době prý nebylo v obchodech máslo a lidi říkali: my nechceme margarín, ať ho žere Gagarin.

4 0
možnosti

J20a50n 37M25a86r53e33k

12. 4. 2023 17:21

Tak to bylo, ale ne 'PRÝ' to byla skutečnost.

0 0
možnosti

Byla tenkrát jiná doba. Vzpomínám si, že nám tu zprávu oznámil ředitel školním rozhlasem a všechny děti ve třídě vyskočily spontánně z lavic za radostného pokřiku "hurá!". A učitelka vzala křídu a napsal na tabuli jméno toho kosmonauta. Dodnes si pamatuji, že to napsala špatně - místo Gagarin napsala Gaganin. Ta písnička byla skutečně povedená, taky ji v rozhlase hráli od rána do večera.:-)

4 0
možnosti
Foto

Pěkné připomenutí letu i písně. :-) Dík.

K té paranoie ještě několik dalších střípků:

- Let kratší než 1 den musel mít jen jeden oběh, protože jinak by neskončil na vhodném místě území SSSR. Na celonodení let neměl ale Gagarin zásoby pro přežití.

- Gagarin proto prakticky neměl možnost tu loď řídit. Všechno řešila automatika, aby nemohl přistát na území kapitalistického nepřítele. Údajně mu ale jeho spolupracovník tajně prozradil kód, kterým by si mohl řízení odblokovat.

- Jak vypadala Gagarinova loď, se veřejnost dozvěděla až po letech. Mám doma časopis, kde se po roce stále ještě spekuluje o její podobě.

- Dlouho se tajilo, že Gagarin přistál mimo kabinu. Jeho loď byla vedlejším produktem konstrukce špionážní družice, jejímž přístrojům tvrdý dopad nevadil. Jenže přistání mimo kabinu by jej diskvalifikovalo z leteckého rekordu podle tehdejších regulí.

3 0
možnosti
Foto

Gagarin zeměkouli neobletěl. Museli kvůli poruchám kosmické lodi jej stáhnout. Při klesání se kabina dostala do rotace a hrozilo, že Gagarin v kabině zahyne. Jeho výhodou bylo, že byl letecký pilot s dokázal se katapultovat a tím si zachránit život. Jeho start byl 50 na 50 .

1 2
možnosti
Foto

Dřive se také pělo ,,sovětští mužici, vypustili družicI, Lajku do mní nacpali a pak se na ní ....";-) Píseń o Gagarinovi byl svižnej jazR^. Ovšem kom terminologií šlo o kosmonauta, nikoli astronauta:-) P.S.: dnes ,,lajkuje" kde kdo kde co, což sice se psem nemá nic společného, nejednou je to však také až psina;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1799x
Po létech strávených v různých redakcích jsem nejdřív uvítal, že už nemusím plnit denní kvótu příspěvků, upravovat texty po redaktorech, kteří nikdy nepochopili shodu podmětu s přísudkem, ani se zodpovídat z poklesu nákladu. Občas mi to ale nedá, a cítím potřebu se k něčemu vyjádřit i jinde, než u piva...

Seznam rubrik